fbpx

3 Punca syarikat sdn bhd tidak aktif

syarikat sdn bhd tidak aktif

SEBUT HARGA PERCUMA

Respons Pantas dan Konsultasi Percuma! Dapatkan Sebutharga dengan Harga Berpatutan Hari Ini.

Zaman sekarang adalah sangat sukar untuk sesebuah perusahaan untuk kekal bertahan dan terus relevan di dalam persada perniagaan, menjadikan syarikat sdn bhd tidak aktif tidak kira sama ada anda menjual sesuatu jenama mahupun servis kepada pelanggan yang anda telah menjalinkan hubungan perniagaan yang erat. Ini adalah kerana terdapat pelbagai faktor yang boleh membuatkan para pelanggan anda untuk tidak meneruskan hubungan tersebut. Sebagai contoh, kehadiran pesaing perniagaan ataupun kemunculan sistem yang baharu boleh menyebabkan industri ataupun perusahaan anda mengalami masalah untuk menyesuaikan diri dengan peredaran zaman.

Syarikat-syarikat yang pada dulunya amat masyhur dengan jenama mereka seperti Blackberry, Nokia, Kodak tidak dapat menyesuaikan diri dengan peredaran zaman dan tidak bertindak dengan cepat untuk mengubah keadaan tersebut. Hasilnya, syarikat-syarikat tersebut terpaksa menggulungkan syarikat mereka akibat hutang piutang ataupun dengan sukarela. Penggulungan syarikat atau likuidasi ialah proses di mana aset syarikat akan dikumpulkan dan dihasilkan oleh penyelesai bertujuan untuk melunaskan hutang syarikat kepada pemiutang. Terdapat dua jenis penggulungan syarikat iaitu secara terpaksa dan secara sukarela.

Dalam kategori secara terpaksa, syarikat tersebut mengalami hutang yang terlalu banyak, dan tiada cara lain yang boleh dilakukan oleh mereka untuk melangsaikan hutang tersebut melainkan menjual aset-aset yang dimiliki syarikat supaya bebanan hutang tersebut boleh dikurangkan atau dilangsaikan sepenuhnya. Manakala penggulungan secara sukarela ialah apabila pemilik syarikat tersebut tidak ingin meneruskan perusahaannya. Namun, terdapat 3 punca kenapa syarikat sdn bhd tidak aktif atau terpaksa digulungkan.

1. Pengurusan Kewangan Yang Tidak Cekap punca Syarikat Sdn Bhd Tidak Aktif

Pengurusan Kewangan Yang Tidak Cekap

2. Tiada Perancangan Perniagaan Yang Komprehensif

Tiada Perancangan Perniagaan Yang Komprehensif

3. Tiada Rancangan Keluar Yang Mengakibatkan Penggulungan Syarikat

Tiada Rancangan Keluar

Demikian merupakan tiga punca syarikat anda boleh digulungkan. Akan tetapi, sekiranya anda melantik setiausaha syarikat yang sangat cekap, mereka boleh membantu anda untuk memastikan perkara tersebut tidak berlaku. Sekiranya anda inginkan khidmat setiausaha syarikat untuk syarikat anda, anda boleh hubungi kami di link ini.

Senarai lokasi negeri-negeri yang boleh mendapatkan khidmat setiausaha syarikat kami ialah seperti berikut:

Kuala Lumpur

Selangor

Negeri Sembilan

Melaka

Open chat
1
Terima kasih atas pertanyaan di daftarsyarikat.net. Bagaimana kami boleh bantu anda mengenai Daftar Syarikat Sdn Bhd?