Beneficial Ownership SSM: Apa Yang Pemilik Syarikat Perlu Tahu?

beneficial ownership ssm

SEBUT HARGA PERCUMA

Respons Pantas dan Konsultasi Percuma! Dapatkan Sebutharga dengan Harga Berpatutan Hari Ini.

Jika anda mempunyai Sdn Bhd di Malaysia, satu istilah compliance yang semakin penting ialah Beneficial Ownership SSM atau pemunyaan benefisial.

Secara mudah, beneficial owner ialah individu sebenar yang akhirnya memiliki atau mengawal sesebuah syarikat.

Ia tidak semestinya sama dengan nama shareholder yang anda nampak pada struktur syarikat.

Di bawah rangka kerja yang diperkenalkan melalui Akta Syarikat (Pindaan) 2024, definisi beneficial owner merangkumi individu atau natural person yang akhirnya memiliki atau mengawal syarikat melalui pemilikan saham, termasuk individu yang mempunyai ultimate effective control terhadap syarikat. Rangka kerja baharu ini berkuat kuasa mulai 1 April 2024.

Syarikat juga perlu menyimpan register of beneficial owners dan melaporkan maklumat berkaitan kepada Registrar.

Sebab itu pemilik Sdn Bhd tidak sepatutnya menganggap perkara ini hanya urusan company secretary.

Apa Itu Beneficial Ownership SSM?

Beneficial ownership SSM merujuk kepada rangka kerja untuk mengenal pasti individu yang akhirnya mempunyai pemilikan atau kawalan terhadap sesebuah syarikat.

Bayangkan struktur paling mudah:

Ali → memiliki 100% saham → ABC Marketing Sdn Bhd

Dalam keadaan mudah seperti ini, mengenal pasti beneficial owner mungkin agak straightforward.

Tetapi struktur syarikat boleh menjadi lebih kompleks.

Contohnya:

Ali → memiliki Company A → Company A memiliki Company B

Pada rekod Company B, shareholder mungkin ialah Company A.

Tetapi Company A ialah sebuah syarikat, bukannya natural person.

Analisis beneficial ownership perlu melihat lebih jauh untuk menentukan individu sebenar yang akhirnya mempunyai ownership atau control.

Itulah antara tujuan utama rangka kerja beneficial ownership SSM.

Kenapa Beneficial Ownership Diperkenalkan?

Struktur korporat boleh mempunyai beberapa lapisan.

Contohnya:

Individu → Holding Company → Subsidiary → Operating Company

Jika hanya nama shareholder pada lapisan terakhir diperiksa, individu yang akhirnya mengawal struktur tersebut mungkin tidak jelas.

Rangka kerja beneficial ownership meningkatkan ketelusan mengenai individu yang akhirnya memiliki atau mengawal sesuatu syarikat.

SSM menerangkan bahawa rangka kerja baharu ini memperkenalkan definisi beneficial owner, register of beneficial owners, kuasa syarikat mendapatkan maklumat BO dan kewajipan individu memaklumkan status mereka sebagai beneficial owner.

Ia juga selari dengan usaha mengurangkan risiko entiti korporat disalahgunakan untuk aktiviti seperti money laundering dan aktiviti haram lain.

Beneficial Owner Mesti Individu?

Ya.

Ini antara perkara paling penting untuk difahami.

Di bawah Section 60A Companies Act 2016, beneficial owner ialah individual atau natural person yang akhirnya memiliki atau mengawal syarikat, termasuk individu yang menjalankan ultimate effective control.

Maksudnya, sebuah syarikat tidak menjadi titik akhir dalam proses mengenal pasti beneficial owner.

Contohnya:

XYZ Holdings Sdn Bhd memiliki 100% ABC Sdn Bhd.

XYZ Holdings ialah shareholder kepada ABC.

Tetapi XYZ Holdings bukan natural person.

Jadi analisis perlu melihat siapa individu di belakang XYZ Holdings yang memenuhi kriteria beneficial owner.

Shareholder dan Beneficial Owner Sama Ke?

Tidak semestinya.

Ini perbezaan yang sangat penting.

Perkara Shareholder Beneficial Owner
Maksud asas Pemegang saham syarikat Individu yang akhirnya memiliki atau mengawal syarikat berdasarkan kriteria BO
Boleh jadi syarikat? Ya, corporate shareholder boleh wujud Tidak. Beneficial owner ialah natural person
Adakah sentiasa sama? Tidak semestinya. Registered shareholder dan ultimate beneficial owner boleh berbeza.

Jika Ali memegang saham secara langsung dan memenuhi kriteria beneficial ownership, Ali boleh menjadi shareholder dan beneficial owner pada masa yang sama.

Tetapi bagi struktur yang mempunyai holding company, nominee arrangement atau lapisan ownership lain, kedua-duanya mungkin berbeza.

Siapa Yang Dikira Beneficial Owner?

Tidak tepat untuk menentukan beneficial owner hanya berdasarkan satu soalan:

“Siapa pegang saham paling banyak?”

Garis panduan SSM menggunakan beberapa kriteria untuk menentukan beneficial owner bagi company limited by shares.

Antaranya termasuk individu yang secara langsung atau tidak langsung mempunyai 20% atau lebih saham dalam syarikat.

Ia juga merangkumi keadaan seseorang mempunyai secara langsung atau tidak langsung 20% atau lebih voting shares dalam syarikat.

Tetapi threshold 20% bukan satu-satunya ujian.

Seseorang juga boleh memenuhi kriteria melalui bentuk kawalan lain.

Kriteria Beneficial Owner Syarikat

Bagi company limited by shares, penentuan BO perlu melihat keseluruhan struktur ownership dan control.

Antara kriteria utama ialah:

Kriteria Contoh Keadaan
Pemilikan saham Individu mempunyai secara langsung atau tidak langsung sekurang-kurangnya 20% saham syarikat
Voting shares Individu mempunyai secara langsung atau tidak langsung sekurang-kurangnya 20% voting shares
Ultimate effective control Individu mempunyai ultimate effective control terhadap syarikat walaupun struktur saham tidak menunjukkan ownership secara mudah
Kawalan formal atau informal Individu mempunyai hak atau kuasa untuk menjalankan significant control atau influence terhadap syarikat

Penentuan sebenar perlu dibuat berdasarkan keseluruhan kriteria dalam garis panduan SSM, bukan hanya melihat satu nombor ownership.

Adakah Pegang 20% Saham Automatik Beneficial Owner?

Threshold 20% atau lebih merupakan salah satu kriteria penting bagi company limited by shares.

Contohnya:

Ali = 60%

Abu = 25%

Siti = 15%

Berdasarkan ownership langsung sahaja, Ali dan Abu melepasi threshold 20%.

Tetapi penentuan BO syarikat tidak sepatutnya berhenti pada pengiraan tersebut.

Syarikat masih perlu melihat kriteria lain dalam garis panduan, termasuk indirect ownership, voting rights dan bentuk control atau influence lain.

Kalau Pegang Kurang 20%, Boleh Jadi Beneficial Owner?

Boleh.

Ini sebab beneficial ownership SSM tidak boleh difahami sebagai:

“Siapa ada 20% saham?”

semata-mata.

Contohnya seseorang hanya memiliki 10% saham tetapi mempunyai arrangement yang memberikannya kuasa atau influence tertentu terhadap syarikat.

Jika keadaan tersebut memenuhi kriteria beneficial ownership yang ditetapkan, individu itu masih boleh menjadi BO.

Maksudnya:

ownership percentage penting, tetapi control juga penting.

Apa Maksud Direct dan Indirect Ownership?

Direct ownership mudah difahami.

Contohnya:

Ali → 60% ABC Sdn Bhd

Ali memegang saham ABC secara terus.

Indirect ownership pula boleh berlaku apabila terdapat syarikat lain di tengah struktur.

Contohnya:

Ali → Company A → Company B

Ali tidak semestinya muncul sebagai shareholder secara langsung dalam Company B.

Tetapi jika Ali akhirnya mempunyai ownership atau control terhadap Company B melalui Company A dan memenuhi kriteria BO, hubungan tersebut perlu diambil kira.

Sebab itu struktur holding company tidak semestinya “menyembunyikan” individu sebenar di belakang syarikat.

Contoh Mudah Beneficial Ownership

Bayangkan:

ABC Holdings Sdn Bhd memiliki 100% saham dalam XYZ Marketing Sdn Bhd.

Kemudian:

Ali memiliki 70% ABC Holdings.

Abu memiliki 30% ABC Holdings.

Strukturnya:

Ali 70% ─┐
** ├→ ABC Holdings → 100% XYZ Marketing**
Abu 30% ─┘

Pada register of members XYZ Marketing, shareholder mungkin dipaparkan sebagai:

ABC Holdings Sdn Bhd — 100%

Tetapi analisis beneficial ownership SSM perlu melihat individu di belakang corporate shareholder tersebut.

Dalam contoh ringkas ini, Ali dan Abu masing-masing mempunyai indirect economic ownership 70% dan 30% melalui ABC Holdings, sebelum mengambil kira kriteria BO lain.

Boleh Ada Lebih Daripada Seorang Beneficial Owner?

Ya.

Beneficial ownership tidak semestinya hanya mempunyai seorang individu.

Contohnya:

Ali = 40%

Abu = 35%

Siti = 25%

Berdasarkan ownership langsung dalam contoh mudah ini, ketiga-tiganya berada pada atau melebihi threshold 20%.

Maka sebuah syarikat boleh mempunyai beberapa individu yang perlu dikenal pasti sebagai beneficial owners bergantung kepada fakta dan kriteria yang berkenaan.

Director Automatik Jadi Beneficial Owner?

Tidak semestinya.

Jawatan director dan status beneficial owner ialah dua perkara berbeza.

Director berkaitan pengurusan atau arah pengurusan syarikat.

Beneficial ownership pula melihat ultimate ownership atau control berdasarkan kriteria yang ditetapkan.

Contohnya:

Ali = shareholder 100%

Siti = director, 0% saham

Siti tidak automatik menjadi beneficial owner hanya kerana namanya ialah director.

Tetapi analisis masih perlu melihat sama ada seseorang memenuhi kriteria control yang berkaitan.

Untuk memahami perbezaan peranan dalam syarikat, baca Director vs Shareholder.

Beneficial Owner Sama Dengan Shareholder 100%?

Dalam struktur paling mudah, kemungkinan besar individu tersebut jelas memenuhi kriteria ownership.

Contohnya:

Ali memegang 100% saham ABC Sdn Bhd secara langsung.

Tiada pihak lain dalam struktur.

Ali ialah natural person.

Dalam keadaan sebegini, mengenal pasti ultimate owner lebih straightforward.

Tetapi bagi struktur yang mempunyai beberapa syarikat, nominee, trust atau arrangement lain, analisis boleh menjadi lebih kompleks.

Untuk memahami konsep pemegang saham terlebih dahulu, baca Shareholder Sdn Bhd: Maksud, Hak & Perbezaan Dengan Director.

Apa Itu Register of Beneficial Owners?

Di bawah rangka kerja baharu, syarikat perlu menyimpan register of beneficial owners.

Section 60B merupakan antara peruntukan yang diperkenalkan melalui Companies (Amendment) Act 2024 dan menetapkan rangka kerja berkaitan register tersebut.

Register ini berbeza daripada sekadar senarai shareholder.

Ia digunakan untuk merekod maklumat beneficial ownership yang diperlukan.

Syarikat bukan sahaja perlu mengenal pasti BO, tetapi juga memastikan maklumat tersebut dikekalkan dan dikemas kini mengikut kewajipan yang ditetapkan.

Apa Itu e-BOS SSM?

e-BOS bermaksud Electronic Beneficial Ownership System.

Ia merupakan aplikasi dalam talian yang disediakan SSM untuk kemas kini dan rectification maklumat beneficial ownership di bawah Companies Act 2016.

Sistem tersebut boleh diakses melalui SSM4U Portal.

Antara fungsi e-BOS ialah:

  • menambah beneficial owner atau senior management,
  • mengemas kini maklumat beneficial owner,
  • menamatkan status beneficial owner,
  • dan membuat rectification terhadap maklumat BO.

SSM menyatakan submission biasa melalui e-BOS diluluskan secara automatik kecuali submission yang melibatkan rectification.

Siapa Yang Perlu Hantar Maklumat Beneficial Ownership?

Syarikat mempunyai kewajipan untuk mengenal pasti, mendapatkan, menyimpan dan melaporkan maklumat beneficial ownership mengikut rangka kerja yang berkuat kuasa.

Pada masa yang sama, beneficial owner sendiri juga mempunyai kewajipan.

Di bawah Section 60D, individu mempunyai kewajipan untuk memaklumkan syarikat mengenai statusnya sebagai beneficial owner serta perubahan terhadap status atau particulars yang direkodkan.

Maksudnya tanggungjawab tersebut bukan hanya:

“Company secretary kena cari sendiri.”

Individu yang mengetahui bahawa dirinya merupakan beneficial owner juga mempunyai obligation yang berkaitan.

Bagaimana Syarikat Mengenal Pasti Beneficial Owner?

Syarikat tidak sepatutnya hanya melihat register of members dan berhenti di situ.

Section 60C memberikan syarikat kuasa untuk mendapatkan beneficial ownership information daripada members serta individu lain yang dikenal pasti sebagai BO atau dipercayai mempunyai maklumat berkaitan BO.

Secara praktikal, proses tersebut boleh melibatkan:

  1. melihat struktur shareholder;
  2. mengenal pasti natural person di belakang corporate shareholders;
  3. menilai direct dan indirect ownership;
  4. melihat voting rights;
  5. menilai control atau significant influence;
  6. mendapatkan declaration atau confirmation yang diperlukan;
  7. mendapatkan supporting documents untuk verification;
  8. merekod maklumat dalam register;
  9. dan melaporkan maklumat melalui saluran SSM yang berkenaan.

Garis panduan SSM turut memberi perhatian kepada proses identification, verification dan maintenance maklumat BO.

Bagaimana Jika Beneficial Owner Tidak Dapat Dikenal Pasti?

Ini bukan bermaksud ruangan tersebut boleh dibiarkan kosong begitu sahaja.

Garis panduan SSM secara khusus merangkumi kewajipan syarikat untuk memberikan nama senior management apabila beneficial owner tidak dapat dikenal pasti dalam keadaan yang ditetapkan.

Ini menunjukkan bahawa syarikat perlu menjalankan proses mengenal pasti BO dengan sewajarnya terlebih dahulu.

Senior management bukan “jalan pintas” untuk mengelakkan proses tersebut.

Adakah Company Secretary Beneficial Owner?

Tidak semestinya.

Menjadi company secretary tidak secara automatik menjadikan seseorang beneficial owner.

Company secretary mempunyai fungsi profesional dan compliance terhadap syarikat.

Beneficial owner pula ditentukan berdasarkan ownership atau control.

Jika company secretary tidak memenuhi mana-mana kriteria BO, jawatannya sebagai secretary sahaja tidak menjadikannya beneficial owner.

Untuk memahami fungsi tersebut dengan lebih jelas, baca peranan setiausaha syarikat Sdn Bhd. Artikel ini memang sudah tersedia dalam struktur kandungan DaftarSyarikat. Pasted markdown

Bila Maklumat Beneficial Ownership Perlu Dikemas Kini?

Beneficial ownership bukan proses “buat sekali kemudian lupa”.

Jika berlaku perubahan ownership atau control, maklumat BO juga mungkin berubah.

Contohnya:

Sebelum transaksi:

Ali = 80%

Abu = 20%

Selepas transaksi:

Ali = 40%

Abu = 30%

Siti = 30%

Struktur beneficial ownership perlu dinilai semula selepas perubahan tersebut.

e-BOS sendiri menyediakan fungsi untuk:

Add → Update → Cease

beneficial owner atau senior management.

Jadi perubahan struktur shareholder patut mencetuskan semakan terhadap beneficial ownership syarikat.

Beneficial Ownership dan Annual Return

Maklumat beneficial ownership juga mempunyai hubungan dengan Annual Return.

Bahan rasmi SSM mengenai rangka kerja BO secara jelas memasukkan annual update of beneficial ownership information for annual return dan lodgement Annual Return bersama beneficial ownership information sebagai sebahagian daripada framework tersebut.

Ini bermaksud BO bukan database yang patut diabaikan selepas initial submission.

Maklumat perlu sentiasa tepat apabila syarikat menjalankan compliance tahunan.

Jika anda belum memahami filing tahunan syarikat, baca Annual Return SSM: Apa Itu, Bila Perlu Hantar & Apa Jadi Jika Lewat?.

Beneficial Ownership vs Shareholding

Perbezaannya boleh diringkaskan seperti ini:

Situasi Registered Shareholder Beneficial Owner
Ali memiliki 100% secara langsung Ali Ali, berdasarkan contoh mudah tersebut
Holding Company memiliki operating company Holding Company Perlu melihat natural person di belakang struktur yang memenuhi kriteria BO
Individu mempunyai kawalan tanpa ownership besar Mungkin individu lain Boleh menjadi BO jika memenuhi kriteria control yang berkenaan

Sebab itu jangan tentukan beneficial ownership SSM hanya dengan melihat siapa nama pertama dalam senarai shareholder.

Contoh Struktur Holding Company

Bayangkan struktur berikut:

NEX Holdings Sdn Bhd

dimiliki oleh:

Ali — 80%
Abu — 20%

Kemudian NEX Holdings memiliki:

100% NEX Technology Sdn Bhd

Pada rekod shareholding NEX Technology, shareholder ialah:

NEX Holdings Sdn Bhd — 100%

Tetapi NEX Holdings bukan manusia.

Analisis BO perlu melalui NEX Holdings untuk mengenal pasti natural persons yang akhirnya memiliki atau mengawal NEX Technology mengikut kriteria yang berkenaan.

Struktur sebegini menunjukkan mengapa konsep beneficial ownership diperlukan.

Apa Jadi Jika Ada Banyak Lapisan Syarikat?

Contohnya:

Ali → Company A → Company B → Company C.

Anda tidak boleh berhenti pada Company B hanya kerana Company B merupakan shareholder kepada Company C.

Proses identification perlu melihat keseluruhan chain sehingga natural person yang memenuhi kriteria BO dikenal pasti.

Semakin kompleks corporate structure, semakin penting rekod seperti:

  • register of members,
  • shareholding chart,
  • shareholder information,
  • voting arrangements,
  • agreements berkaitan control,
  • dan supporting documents.

Kenapa Maklumat BO Perlu Disahkan?

Rangka kerja beneficial ownership SSM bukan sekadar meminta seseorang menulis nama pada borang.

Garis panduan SSM merangkumi proses identification dan verification maklumat beneficial ownership. Bahan latihan rasmi SSM turut menyebut supporting documents yang perlu diperoleh untuk verification.

Tujuannya ialah memastikan individu yang direkodkan benar-benar sepadan dengan ownership atau control sebenar.

Ini amat penting apabila terdapat indirect ownership atau struktur korporat yang mempunyai beberapa lapisan.

Siapa Boleh Akses Maklumat Beneficial Ownership?

Maklumat beneficial ownership tidak sama seperti maklumat biasa yang boleh dianggap terbuka kepada sesiapa sahaja tanpa sekatan.

Malaysia mempunyai rangka kerja khusus berkaitan akses kepada register dan beneficial ownership information. SSM kini menyenaraikan Companies (Access to the Register and Information Relating to Beneficial Ownership) Regulations 2025 sebagai sebahagian daripada perundangan berkaitan Companies Act 2016.

Oleh itu, akses kepada maklumat BO perlu dilihat berdasarkan kategori pihak yang dibenarkan serta peraturan semasa, bukan dianggap sebagai public search biasa.

Apa Jadi Jika Struktur Shareholder Berubah?

Katakan:

Ali = 100%

Kemudian Ali menjual sebahagian saham kepada Abu.

Struktur baru:

Ali = 60%

Abu = 40%

Perubahan shareholding itu mungkin mengubah maklumat beneficial ownership syarikat.

Syarikat perlu menilai semula siapa yang memenuhi kriteria BO dan mengemas kini maklumat apabila diperlukan.

Ini satu lagi sebab company secretary perlu dimaklumkan apabila berlaku transaksi saham.

Share transfer bukan sekadar perubahan ownership atas kertas.

Ia boleh mempunyai kesan terhadap compliance lain.

Adakah Paid-Up Capital Menentukan Beneficial Owner?

Tidak secara langsung.

Paid-up capital dan beneficial ownership merupakan konsep yang berbeza.

Paid-up capital berkaitan modal saham yang telah diterbitkan dan dibayar.

Beneficial ownership pula berkaitan individu yang akhirnya memiliki atau mengawal syarikat.

Contohnya dua syarikat boleh mempunyai paid-up capital yang sama tetapi struktur beneficial ownership yang sangat berbeza.

Untuk memahami konsep modal saham, baca apa sebenarnya maksud paid-up capital. Halaman ini memang terdapat dalam kandungan DaftarSyarikat. Pasted markdown

Siapa Bertanggungjawab Terhadap Beneficial Ownership?

Compliance BO tidak sepatutnya dianggap sebagai tanggungjawab satu pihak sahaja.

Syarikat perlu mempunyai proses untuk mengenal pasti dan merekod BO.

Director perlu mengambil tahu struktur ownership dan control syarikat.

Company secretary membantu dari sudut corporate compliance dan lodgement.

Beneficial owner sendiri mempunyai obligation untuk memaklumkan status dan perubahan particulars tertentu kepada syarikat di bawah Section 60D.

Sebab itu ayat:

“Company secretary settle semuanya.”

bukan pendekatan yang sesuai untuk beneficial ownership.

Checklist Beneficial Ownership SSM

Sebelum menganggap rekod BO syarikat anda lengkap, semak perkara berikut:

  • Kenal pasti semua direct shareholders.
  • Kenal pasti corporate shareholders.
  • Trace ownership sehingga natural person.
  • Semak direct dan indirect shareholding.
  • Semak voting rights.
  • Semak individu yang mempunyai control atau significant influence.
  • Tentukan siapa memenuhi kriteria beneficial owner.
  • Dapatkan maklumat dan supporting documents yang diperlukan.
  • Pastikan register of beneficial owners dikemas kini.
  • Pastikan perubahan ownership dinilai semula.
  • Pastikan maklumat BO yang perlu dilodgement telah dihantar melalui saluran berkenaan.
  • Semak maklumat BO ketika Annual Return disediakan.

Beneficial ownership patut menjadi sebahagian daripada rutin pematuhan syarikat Sdn Bhd, bukan dilakukan hanya apabila berlaku masalah. Artikel pematuhan tersebut memang tersedia dalam site. Pasted markdown

Kesalahan Biasa Berkaitan Beneficial Ownership

Anggap shareholder dan beneficial owner sentiasa sama

Tidak semestinya, terutamanya apabila terdapat corporate shareholder atau indirect ownership.

Hanya periksa siapa mempunyai saham paling banyak

Control dan influence juga boleh menjadi relevan.

Berhenti pada holding company

Beneficial owner mesti merupakan natural person.

Anggap director automatik beneficial owner

Tidak semestinya. Kedua-duanya merupakan konsep berbeza.

Tidak kemas kini selepas share transfer

Perubahan shareholding boleh mengubah siapa yang memenuhi kriteria BO.

Anggap BO hanya perlu dibuat sekali

Maklumat perlu dikekalkan dan dikemas kini apabila terdapat perubahan.

FAQ Beneficial Ownership SSM

Apa itu beneficial owner?

Beneficial owner ialah individu atau natural person yang akhirnya memiliki atau mengawal syarikat melalui ownership saham dan termasuk individu yang menjalankan ultimate effective control.

Beneficial owner sama dengan shareholder?

Tidak semestinya. Shareholder boleh menjadi beneficial owner, tetapi bagi struktur yang mempunyai corporate shareholder atau indirect ownership, individu BO mungkin berada di belakang struktur tersebut.

Berapa peratus saham untuk jadi beneficial owner?

Bagi company limited by shares, 20% atau lebih direct atau indirect shares atau voting shares merupakan antara kriteria yang digunakan. Tetapi terdapat kriteria lain berkaitan control dan influence, jadi 20% bukan satu-satunya ujian.

Kalau saham bawah 20%, boleh jadi beneficial owner?

Boleh jika individu memenuhi kriteria lain berkaitan ultimate effective control, significant control atau influence yang ditetapkan dalam garis panduan.

Beneficial owner boleh jadi syarikat?

Tidak. Definisi BO merujuk kepada individual atau natural person.

Director automatik jadi beneficial owner?

Tidak. Director dan beneficial owner ialah dua status berbeza. Seseorang perlu dinilai berdasarkan kriteria beneficial ownership.

Apa itu e-BOS?

e-BOS ialah Electronic Beneficial Ownership System SSM untuk notification, update, cessation dan rectification maklumat beneficial ownership. Ia boleh diakses melalui SSM4U Portal.

Kalau beneficial owner berubah, perlu update?

Ya. Framework BO mempunyai kewajipan berkaitan perubahan maklumat, dan e-BOS menyediakan fungsi untuk menambah, mengemas kini atau menamatkan rekod beneficial owner.

Beneficial ownership ada kaitan dengan Annual Return?

Ya. Rangka kerja SSM merangkumi annual update maklumat beneficial ownership dan lodgement Annual Return bersama maklumat BO.

Company secretary urus semuanya?

Company secretary boleh membantu proses compliance, tetapi syarikat, director dan beneficial owner sendiri mempunyai peranan serta obligation masing-masing di bawah framework BO.

Kesimpulan

Beneficial ownership SSM diwujudkan supaya syarikat mengenal pasti individu sebenar yang akhirnya memiliki atau mengawal syarikat, bukan sekadar berhenti pada nama shareholder yang kelihatan pada lapisan pertama.

Dalam struktur mudah, shareholder dan beneficial owner mungkin orang yang sama.

Dalam struktur yang mempunyai holding company, corporate shareholder atau indirect ownership, syarikat mungkin perlu melihat beberapa lapisan sebelum natural person sebenar dikenal pasti.

Threshold 20% atau lebih direct atau indirect shares atau voting shares merupakan antara kriteria penting, tetapi ia bukan satu-satunya penentu. Control dan influence juga boleh menyebabkan seseorang memenuhi kriteria beneficial owner.

Selepas beneficial owner dikenal pasti, syarikat perlu menyimpan register yang berkaitan dan memastikan maklumat sentiasa dikemas kini. e-BOS pula digunakan untuk submission dan perubahan maklumat beneficial ownership kepada SSM.

Bagi pemilik Sdn Bhd, perkara paling penting ialah jangan melihat beneficial ownership SSM sebagai satu lagi borang tahunan semata-mata.

Ia sebenarnya menjawab satu soalan asas mengenai sesebuah syarikat:

Siapakah individu yang akhirnya memiliki atau mengawal syarikat ini?

Perlukan konsultasi berkaitan topik ini, hubungi kami di whatsapp

Senarai lokasi negeri-negeri yang boleh mendapatkan khidmat setiausaha syarikat kami ialah seperti berikut:

Kuala Lumpur

Selangor

Negeri Sembilan

Melaka